Zgombic i Partneri d.o.o. za nakladnistvo i informatiku Hrvatski   English


Quick Find

Advanced Search


  Top » Catalog » Izdanja 2017. » Ljudsko pravo na vodu My Account  |  Cart Contents  |  Checkout   
Categories
Izdanja 2016.
Izdanja 2017.
Izdanja 2018 (2)
Knjige od 10,00 kn
Knjige od 20,00 kn (5)
Children's literature
Dictionaries, grammars, handb-> (7)
e-books
Ecology
Economy-> (14)
EU
IT->
Law-> (6)
Medicine->
Natural science
Politics
Social sciences->
Software (4)
Sports
Technology->
Other books
Instalacija čitača e-knjige
What's New? more
Pravna država
Pravna država
105,00kn
20,00kn
Information
O nama
Privacy Notice
Conditions of Use
Contact Us
Currencies
We proudly accept
Gotovina i virmansko plaćanje

American Express

Master Card

Maestro

Visa

Diners
Ljudsko pravo na vodu 420,00knAuthor: Sarvan, Desanka

Publisher: Novi informator d.o.o.

Godina izdanja: 2017.
Broj stranica: 492
Dimenzije: 170 × 240 mm
Uvez: TVRDI
Rok dostave: 2 dana

O knjizi:

PREDGOVOR

Moje traganje za temom koja bi bila dovoljno značajna i meni osobno interesantna za cjelovito istraživanje trajalo je dugo vremena i bila sam vrlo neodlučna. Širok spektar mojih interesa činio je popis mogućih tema vrlo opsežnim - obuhvaćao je mnogobrojna interesantna pravna pitanja s kojima sam se susrela u svom dugogodišnjem radu u javnoj upravi i o kojima sam već pisala u brojnim stručnim člancima: od raspolaganja imovinom lokalnih jedinica, određenih pravnih pitanja upravnog postupka, istraživanja javnih službi, komunalnih djelatnosti...

U to vrijeme dospio mi je u ruke hrvatski prijevod knjige De architetura libri decem, rimskog arhitekta Vitruviusa u kojoj je autor jednu od deset knjiga posvetio vodi te još u I. stoljeću zaključio: »Nulla enim ex omnibus rebus tantas habere videtur ad usum necessitates quantas aqua.« Komunalnu djelatnost opskrbe vodom za piće i sanitarne potrebe uvijek sam smatrala najvažnijom od svih komunalnih djelatnosti - ona je doista ta najvažnija za svakodnevni život građana i gospodarstvo jer bez vode život nije moguć. Istraživanjem dostupne literature u Republici Hrvatskoj zaključila sam kako postoji bogata literatura u području tehničkih znanosti o upravljanu vodama i vodnim uslugama, ali da pravni obuhvat društvenih odnosa u vezi s opskrbom vodom za piće i sanitarne potrebe u pravnoj literaturi nije dovoljno zastupljen.

Tako sam odlučila popuniti tu prazninu istraživanjem geneze ideje o novom ljudskom pravu - ljudskom pravu na vodu za piće i sanitarne potrebe, koja se pojavljuje na prijelazu iz 20. u 21. st. kao odgovor na sveprisutnu globalnu krizu vode. Knjiga nije namijenjena samo pravnicima, već i svim osobama kojima pravo nije struka, a koje se žele upoznati s pravnim uređenjem značajnog pitanja dostupnosti vode za piće i sanitarne potrebe u suvremenom svijetu, pitanjem koje je u aktualnom vremenu svakome toliko značajno da zaslužuje temeljitu analizu i konkretne odgovore. U stvaranju ove knjige sudjelovalo je mnogo osoba i svaka je od njih dala svoj značajan doprinos.

Stoga najprije zahvaljujem mentoru prof. dr. sc. Robertu Podolnjaku na njegovu strpljivom praćenju moga rada, usmjeravanju i dragocjenim primjedbama u izradi ove knjige te prof. dr. sc. Branku Smerdelu i prof. dr. sc. Sanji Barić bez čijeg doprinosa u knjizi ne bi bilo moguće cjelovito obuhvatiti sve aspekte postavljenog pravnog pitanja. Zahvaljujem prof. dr. sc. Draganu Medvedoviću, koji me nagovorio na doktorski studij i dragoj prijateljici Davorki Foretić, dipl. iur., glavnoj urednici lista Informator iz Zagreba na stručnoj i životnoj potpori. Zahvaljujem Mladenu Žuveli, sucu Ustavnog suda u mirovini, iz čijih sam knjiga učila primjenu imovinskog prava u praksi od početka mojeg radnog vijeka, na njegovim pravnim savjetima i uvijek iskazanoj dostupnosti za razmjenu mišljenja. Zahvaljujem doc. dr. sc. Frani Staničiću koji mi je pomogao u fakultetskim procedurama, a posebna velika zahvala mojoj obitelji koja me u svemu i uvijek podržavala.

dr. sc. Desanka Sarvan


This product was added to our catalog on Tuesday 17 January, 2017.

Reviews

Shopping Cart more
0 items
Manufacturer Info
Other products
Notifications more
NotificationsNotify me of updates to Ljudsko pravo na vodu
Tell A Friend
 

Tell someone you know about this product.
Pratite nas
Ukrasite vaš prostor

Zgombić & Partneri d.o.o.
Trnjanska cesta 63, PP 913
HR-10000 Zagreb

IBAN: HR8725000091101026676
OIB:14520775642

E-mail: naklada@zgombic.hr; tel. +385 1 7980 440, 7999 208; m. +385 91 7978 705