Zgombic i Partneri d.o.o. za nakladnistvo i informatiku Hrvatski   English


Pretraživanje

Napredno pretraživanje


  Početna stranica » Katalog » Pravo » Hrvatsko » Financijsko pravo » Banke » Bankovni i financijski ugovori Moj račun  |  Košarica  |  Blagajna   
Kategorije
Izdanja 2016.
Izdanja 2017.
Izdanja 2018 (2)
Knjige od 10,00 kn
Knjige od 20,00 kn (5)
Dječja književnost
Društvene znanosti->
e-knjige
Ekologija
Ekonomija-> (14)
EU
Informatika->
Medicina->
Politika
Pravo-> (6)
  Praktični primjeri
  Hrvatsko-> (6)
    Društvene djelatnosti->
    Financijsko pravo-> (1)
      Banke (1)
      Fondovi
      Nadzor
      Osiguranja
      Računovodstvo
      Trgovina
    Gospodarstvo->
    Građansko-> (1)
    Javne financije-> (1)
    Ostalo
    Radno i socijalno-> (1)
    Trgovačko pravo-> (1)
    Ustav, vlast, sud-> (1)
  Međunarodno
  Ostala izdanja
Prirodne znanosti
Rječnici, gramatike, priručnici-> (7)
Software (3)
Sport
Tehnika->
Ostala izdanja
Instalacija čitača e-knjige
Što je novo? više o ...
Porezne prijave 18
Porezne prijave 18
937,50kn
Informacije
O nama
Privatnost podataka
Uvjeti korištenja
Kontaktirajte nas
Valute
Načini plaćanja
Gotovina i virmansko plaćanje

American Express

Master Card

Maestro

Visa

Diners
Bankovni i financijski ugovori 550,00knNakladnik: Narodne novine d.d.
ISBN: 9789532342468

Godina izdanja:
2017.
Broj stranica:
1340 str.
Dimenzije:
Uvez:
tvrdi
Rok dostave:
2 dana

Ukratko o knjizi:

Prvo izdanje ove knjige objavljeno je 2007. godine. Nakon njezina izdavanja donesen je znatan broj propisa kojima su u hrvatski pravni poredak unesena - pa i doslovno - rješenja sadržana u općim pravnim aktima Europske unije, a stavljeni su izvan snage propisi koji su vrijedili prije. Općenito govoreći, uređenje pravnih poslova sa stajališta privatnog prava nije u središtu interesa ujednačavanja prava na području Europske unije, nego opći pravni akti Europske unije izabrana pravna pitanja i institute uređuju poglavito sa stajališta javnog prava. Međutim, ti pravni akti i hrvatski propisi kojima se oni recipiraju i kojima se njihov sadržaj unosi u hrvatski pravni poredak, značajno utječu i na pravne poslove.

Slika više pravnih poslova prikazanih u prvom izdanju ove knjige time je de lege lata postala izmijenjena i izmjena slike tih pravnih poslova jedan je od glavnih razloga koji su doveli do ovog drugog - izmijenjenog i dopunjenog - izdanja.

Izmijenjena slika tih pravnih poslova manje je oštra odnosno jasna, no što je bila prije izmjena. Takva je zbog niza nedostataka u tekstovima velikog dijela propisa kojima je sadržaj Direktiva EU unesen u hrvatski pravni poredak. Ti propisi - napose u području bankarstva i financija - pretežno doslovce ili skoro doslovce slijede Direktive EU i to ne samo sadržajno, nego i jezično i strukturno, te ne vode računa ni o ustaljenoj i razumljivoj pravnoj terminologiji niti o koherentnosti hrvatskoga pravnog poretka. Jezik kojim su pisani i njihova rješenja neobično često su nejasni i proturječni samima sebi i rješenjima sadržanim u drugim propisima. Time ne doprinose pravnoj sigurnosti - koja je jedan od glavnih doprinosa prava dobrom ukupnom stanju pojedinca i društva - nego upravo suprotno.

Iako ih institucije ovog društva i njegovo opće stanje ničime ne potiču na to, autori tekstova u ovoj knjizi ustvari pokušavaju povećati pravnu sigurnost. Njihovi prikazi i raščlambe pokušavaju otkloniti nedostatke propisa i tumačenjima odnosno objašnjenjima učiniti ih jasnijim, a rezultate primjene u praksi predvidljivijim, što neprijeporno doprinosi pravnoj sigurnosti. Najtoplije im zahvaljujem na sudjelovanju.

Sudjelovanje više autora, mlađa dob dijela autora i njihov pristup - koji pokazuje svijest o važnosti čuvanja korijena, temelja i glavnih pravila i načela obveznog prava i njihovo uvažavanje - značajno doprinose nadi u budućnost hrvatskoga pravnog poretka kao poretka u kojem pravna sigurnost povećava dobro stanje čovjeka i društva.

Za lakše snalaženje u knjizi navodimo da je na početku knjige na str. VII naveden pregled sadržaja knjige dok se prošireni, potpuni sadržaj svakog potpoglavlja nalazi na njegovu početku.


TAGOVI:


Ovaj proizvod je uvršten u naš katalog dana Utorak 14 Studeni, 2017.

Recenzije

Košarica više o ...
Košarica je prazna
Nakladnik
Ostali proizvodi
Obavijesti više o ...
ObavijestiObavijesti me o promjenama na Bankovni i financijski ugovori
Javi prijatelju
 

Javi prijatelju o ovom proizvodu.
Pratite nas
Ukrasite vaš prostor

Zgombić & Partneri d.o.o.
Trnjanska cesta 63, PP 913
HR-10000 Zagreb

IBAN: HR8725000091101026676
OIB:14520775642

E-mail: naklada@zgombic.hr; tel. +385 1 7980 440/1; m. +385 91 7978 705; f. +385 1 7980 443