Zgombic i Partneri d.o.o. za nakladnistvo i informatiku Hrvatski   English


Pretraživanje

Napredno pretraživanje


  Početna stranica » Katalog » Obračun plaća, nadoknada, drugog dohodka uz prikaz u JOPPD-u, II. dopunjeno izdanje Moj račun  |  Košarica  |  Blagajna   
Kategorije
Izdanja 2016.
Izdanja 2017.
Izdanja 2018 (2)
Knjige od 10,00 kn
Knjige od 20,00 kn (5)
Dječja književnost
Društvene znanosti->
e-knjige
Ekologija
Ekonomija-> (14)
EU
Informatika->
Medicina->
Politika
Pravo-> (6)
Prirodne znanosti
Rječnici, gramatike, priručnici-> (7)
Software (3)
Sport
Tehnika->
Ostala izdanja
Instalacija čitača e-knjige
Što je novo? više o ...
Porezne prijave 18
Porezne prijave 18
937,50kn
Informacije
O nama
Privatnost podataka
Uvjeti korištenja
Kontaktirajte nas
Valute
Načini plaćanja
Gotovina i virmansko plaćanje

American Express

Master Card

Maestro

Visa

Diners
Obračun plaća, nadoknada, drugog dohodka uz prikaz u JOPPD-u, II. dopunjeno izdanje 0,00knAutor: grupa autora

Nakladnik: RRIF Plus d.o.o.
ISBN: 9789532721263

Godina izdanja: 2015.
Broj stranica: 832
Dimenzije: 170 × 240 mm
Uvez: MEKI
Rok dostave: 2 dana

RASPRODANO

O knjizi:

U današnje su vrijeme rijetke knjige koje ubrzo nakon izlaska iz tiska dožive novo izdanje, pa čak i u stručnoj literaturi. Problematika obračuna plaća iznimno je dinamična i u praksi su dobrodošla rješenja koja daju odgovore na razne slučajeve. S obzirom na to da u prvom izdanju autori nisu mogli dati objašnjenja u vezi s isplatnom listom, obračunom naknade plaće za vrijeme godišnjeg odmora te drugim manjim dopunama - jer propisi nisu bili doneseni - to je učinjeno u ovom izdanju Oporezivanje primitaka fizičkih osoba zbog obilježja osobnosti najosjetljivije je područje u poreznom sustavu svakoga gospodarstva. Predmet je oporezivanja osobni primitak pa zbog obilježja socijalnosti te progresivnog načina oporezivanja prema načelu blagajne, vrlo je složen i u praksi teško razumljiv. Širok je spektar izvora primitaka oporezivih porezom na dohodak, počevši od plaća kao dohotka od nesamostalnog rada, dohotka ostvarenog obavljanjem samostalnih djelatnosti, trajno ili povremeno ostvarenih dohodaka te dohotka od imovine i imovinskih prava pa sve do dohotka čiji je izvor kapital, kao što su dividende i udjeli u dobitku, a za svaki dohodak određen je i poseban način utvrđivanja porezne obveze prema njegovu izvoru. Svaki od navedenih primitaka utječe na društveni položaj fizičke osobe, što pridonosi još većoj složenosti utvrđivanja javnih davanja ne samo s osnove poreza nego i doprinosa kojima se financiraju prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te osiguranja za slučaj nezaposlenosti. Da bismo olakšali rad računovođama i drugim osobama u obavljanju njihova svakodnevnog posla koji se u najvećem dijelu odnosi na obračunavanje poreza na dohodak i doprinosa, zatim poslodavcima da bi znali odrediti cijene rada u odnosu na mogućnost ostvarivanja prihoda te da bi olakšali rad informatičarima, revizorima i poreznim savjetnicima, odlučili smo napisati ovaj priručnik.

U desetak poglavlja obradili smo i oprimjerili obračun poreza i doprinosa, najzastupljenije primitke u praksi, od kojih posebno izdvajamo plaće u svima mogućim slučajevima: od redovito i neredovito isplaćivanih plaća, isplata plaća u dijelovima te plaća po sudskim presudama, plaća izaslanih radnika i plaća u ostalim nenavedenim slučajevima koje nam nameće praksa. Osim plaća, obuhvatili smo i nadoknade plaća kada radnik ne radi zbog spriječenosti za rad zbog bolesti, rodiljnog i roditeljskog dopusta te korištenoga i neiskorištenoga godišnjeg odmora, neplaćenog i plaćenog dopusta te ostale nadoknade na koje radnik ostvaruje pravo na temelju socijalnih osiguranja. U velikom dijelu priručnika obrađeno je i oporezivanje i plaćanje možebitnih doprinosa na druge dohotke ostvarene po različitim osnovama izvan radnog odnosa, kao što su rad po ugovoru o djelu, autorske naknade te sve ostale naknade koje fizičke osobe mogu ostvarivati u okviru pravnog i socijalnog sustava u zemlji. Posebnu pozornost obratili smo na neoporezive primitke koji u pravilu predstavljaju troškove poslodavca nastale radom zaposlenih osoba, kao što su troškovi službenih putovanja, troškovi s osnove prijevoza radnika na posao i s posla te razne potpore i prigodne nagrade za koje poslodavac može utvrditi pravo svojim internim aktima ili su ta prava određena kolektivnim ugovorima koji se primjenjuju u nekim granama djelatnosti, a koje su prema poreznim propisima oslobođene oporezivanja do određenih svota.

Dodatne probleme tehničke naravi donijelo je uvođenje izvješćivanja o uplaćenim doprinosima, porezu na dohodak i prirezu na obrascu JOPPD. Porezna uprava time želi transparentni prikaz javnih davanja svake osobe prema njegovu identifikacijskom broju, a zbog toga je sadržaj obrasca JOPPD vrlo opsežan, što predstavlja poteškoće u njegovim informatičkim postavkama te u njegovu podnošenju Poreznoj upravi elektroničkim putem. U ovom je priručniku uz svaki primjer obračuna doprinosa i poreza pokazano i kako iskazati podatke na obrascu JOPPD. Goleme poteškoće imale su autorice i grafička priprema jer je tijekom pisanja priručnika stalno dolazilo do dopuna u propisima i izvješćivanju na obrascu JOPPD, tako da su se već završena poglavlja morala ponovo mijenjati. Zatim, u prvom izdanju nismo bili u mogućnosti dati pojašnjenja u vezi s isplatnom listom zbog izmjena i dopuna Pravilnika o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine koje u trenutku završetka toga priručnika nisu bile objavljene. Stoga smo ovo drugo izdanje dopunili poglavljem više u kojemu je obrađena i isplatna lista.

Ova je knjiga namijenjena i studentima RRIF Visoke škole za financijski menadžment ciljem da se osposobe za poslove obračuna plaća kod poslodavaca. Uz to, bitnim smatramo i razumijevanje sustava oporezivanja svih dohodaka s kojima će se susretati u praksi. Smatramo kako će im ova knjiga dati odgovore na mnoga pitanja na koja će oni morati dati odgovore, i ne samo studenti nego i svi drugi koje dotiče ova problematika. Svim korisnicima ovog priručnika želimo lako razumijevanje izložene porezno-računovodstvene građe i što lakše snalaženje u dnevnim zadaćama.


Ovaj proizvod je uvršten u naš katalog dana Četvrtak 18 Veljača, 2016.

Recenzije

Košarica više o ...
Košarica je prazna
Nakladnik
Ostali proizvodi
Obavijesti više o ...
ObavijestiObavijesti me o promjenama na Obračun plaća, nadoknada, drugog dohodka uz prikaz u JOPPD-u, II. dopunjeno izdanje
Javi prijatelju
 

Javi prijatelju o ovom proizvodu.
Pratite nas
Ukrasite vaš prostor

Zgombić & Partneri d.o.o.
Trnjanska cesta 63, PP 913
HR-10000 Zagreb

IBAN: HR8725000091101026676
OIB:14520775642

E-mail: naklada@zgombic.hr; tel. +385 1 7980 440, 7999 208; m. +385 91 7978 705